2018
Hepimiz evde ve işyerinde temiz düzgün ve şık mekanlar isteriz. Şık düzgün bir mekan elde etmek için öncelikle hepimizin bildiği gibi mekanlardaki duvarların düz ve prüzsüz olması gerekir.Peki düz ve prüzsüz bir duvar nasıl elde edilir sorusunun cevabına geçelim. Öncelikle pürüzlü ve yamuk duvarımızın yüzeyinde alçı sıva ve saten alçı tutunabilirmi duvarımız ne derece bir adrenansa sahip buna bakmak gerekir. Örneğin duvar yüzeyinde kalkmış boyalar varsa yada bu boya kalkmaya müsait ve deforme olmuşsa bu yüzeydeki eski boyalar kazınır ve duvarda kurşun deliğine benzer çendeleme yapılır ve arkasından adrenans artırıcı kumlu astar duvara sürülür ve en az 6-7 saat beklenir.
Çendeleme ve astar işlemi sona erdikten sonra öncelikle duvarlarda kolon ve kiriş varsa bu kolon ve kirişlerin köşelerini metal alçı köşebent ile mastar ve şakule getiririz.Aynı zamanda bu köşelerin iç merkezlerine bakılır eğer bu merkezlerde eğrilikler varsa bu eğrilikler mastar yardımıyla yada gerekliyse alüminyum çıta vasıtasıyla düz bir şekilde sıva alçısı ile dolgu yapılarak düzeltilir.
Aynı şekilde duvarların yüzeylerindeki yamuk ve eğri bölümleri,tavan ve süpürgelik dipleri de yine mastar ve alüminyum çıta yardımıyla sıva alçısı ile düzeltilir. Şu ana kadar yaptığımız işlemlerle duvarların zeminlerini ve köşelerini düzledik. Evet artık duvarlarımızın zemini ve köşeleri artık düzgün...
Bu işlemi havanın durumuna göre 8 ilâ 24 saat kurumaya bırakıyoruz. Şimdi ise düzelen duvarların yüzeyini prüzsüz hale getirmek için işleme devam etmeliyiz. Bunun için önce saten alçı ve sıva alçı karıştırılarak bir kat daha duvara çekilir. Böylelikle duvarımızın yüzeyi birazdaha düz ve prüzsüz bir görünüm alır ancak yeterli değildir. Bu işlem yapıldıktan sonra yine havanın durumuna göre 8-16 saat beklenir.
Ardından saten alçı çekme işlemi başlar ve bu işlem bittikten sonra duvarlarımız iyice düzelmiş işlemin sonuna yaklaşılmış olur. 6-12 saat sonra saten alçı çekilen duvar zımpara ve astara hazır hale gelmiş olur. Kuruyan duvarımıza itinalı bir zımpara işlemi bittiğinde dip kenar temizlik yapılır ve tozların duvarlarda pürüz oluşturmaması için duvardan uzaklaştırılmış olur. sonra duvardaki ince tozların uzaklaşması ve boyanın duvarda uzun yıllar tutunabilmesi için astar vurulur.
Astar 6-8 saat arası kuruduktan sonra istenilen renkte ve özellikteki boya işlemi gerceklestirlir. Boya yaparken plastik yada saten saten rulosu yardımı ile duvar güzel taranarak boya işleminin yapılmasında fayda vardır... Aynı işlem tavan içinde geçerlidir ancak tavanda boya astarına gerek yoktur.. Umarım bu yazı size yardımcı olmuştur.. Güzel yarınlarda güzel mekanlarda buluşmak dileğiyle,hoşçakalın...
Pürüssüz duvar ve duvar çıtası yapılmış projelerimizi incelemek içn mutlaka çalışmalarımıza bakınız.